Titel: "Torkilen" ö åskelden.

Meddelare: Landstingsman Karl Bergström  År: 1915

Socken/stad: Ullånger  By/kvarter: Skidsta

Det var 1862. Jag var på en resa in hos en gammal gumma i Germesta i Vibyggerå. Där fick jag se en ovanligt vacker flintyxa, som de använde till klocklod åt en dalklocka."Nej, se en sån vacker flintyxa!" utropade jag. "Får jag köpa den?" Gumman utropade."Flintyxe! Du ä 'n flintyxe, du, men int dä dänne(det där). Dä ä`n TORKILl".Det var omöjligt få köpa den, ty den var alldeles ovärderligt, om åskeld uppkom, sade gumman. Åskelden går inte släcka med bara vatten -åtmistone behövs det mycket stora mängder. Men om man lägger en "torkil" i vattnet så går åskeld släcka lika bra som annan eld, sade gumman och tillade: "Det har samma egenskap, om man dryper några droppar bröstmöjlk i vattnet, men det är inte sagt, att man har sådan till hands, då det behövs.

Namnet torkil kommer därav, att man trott, att vid åsklag en sådan kil slungats ned. Det är den, som åstadkommer upprivningen och splittringen.